Filozofija Antičke Grčke
Filozofija kao naukaKosmološki periodJonjanska škola (Jonjani)Pitagorejska škola (Pitagorejci)Elejska škola (Elejci)Antropološki periodSofistiSokratSistemski period Platon Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Print Page

A N A K S A G O R A 

(oko 500-428. god. p. n. e. )

Anaksagora je napustio veliko nasledstvo koje je imao u Joniji i još kao mladić odlazi u Atinu, gde je proučavao kosmos. Bio je učitelj slavnog atinskog državnika Perikla, i prvi filozof koji je bio osuđivan zbog bezbožništva. Umro je u progonstvu. Savremenici su ga zvali "Nuss" - Um.

Anaksagora takođe smatra da je biće jedno i nepromenljivo. Ono je beskrajno. Smatra da ništa zaista ne propada, ne nestaje, već se sve stvari menjaju kroz međusobno mešanje i rastavljanje.
„Sve je u svemu“.


Po njemu se sve stvari sastoje iz homeomerija, koje su beskrajne, nedeljive i nepromenljive. Između njih nema praznog prostora kao što nema ni kraja njihovim mešanjima.

Početak sveta Anaksagora vidi kao veliki haos, beskrajnu mešavinu homeomerija, gde je red ili harmoniju obezbedio upravo um. On je izvršio “intervenciju spolja“ zahvaljujući kojoj se stvaraju sva pojedinačna bića. Um postoji sam za sebe, apsolutno je čist, sveznajuć i svemoća

Nastavi čitanje na stranici Leukip i Demokrit

   
Design by: Nikola Cvetković      
Content by:
Čopa, Đorić, Mima & Cwelle
 
 
Home Mail me