Filozofija Antičke Grčke
Filozofija kao naukaKosmološki periodJonjanska škola (Jonjani)Pitagorejska škola (Pitagorejci)Elejska škola (Elejci)Antropološki periodSofistiSokratSistemski period Platon Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Print Page

Anaksimander

(oko 610-547. god. p.n.e.)

Slično svom učitelju Talesu, Anaksimander je važio za pronalazača (prva geografska karta, globus, instrumenti za građevinarstvo) ali i uspešnog državnika kome su njegovi sugrađani podigli spomenik.

            Za razliku od Talesa, Anaksimander je prvobitni osnov bića (grč. arhe – princip, osnova, temelj) video u onome sto je on nazvao neograničeno (grč. apeiron).

Kao prvo načelo, koje je ujedno i specifični element kosmosa, apejron je pretstavljen kao neka vrsta večne, nestvorene i nepromenljive beskrajne materije, koja u svom stalnom kretanju obuhvata sve svetove. Kako navodi Aristotel u svojoj Fizici, apejron je za Anaksimandra besmrtan i nepropadljiv „materijalni uzrok“ stvarnosti; bezgranično koje ne može imati neko svoje zasebno načelo, jer kad bi ga imalo – moralo bi imati i svoju granicu.

Iz apejrona, pomoću neprestanog vrtložnog kretanja, izdvajaju se suprotnosti koje uzrokuju nastajanje pojedinačnih stvari. Te pojedinačne stvari su konačne i određene, i kao takve naknadno se vraćaju u svoje neodređeno i beskonačno počelo.

Nastavi čitanje na stranici Anaksimen

   
Design by: Nikola Cvetković      
Content by:
Čopa, Đorić, Mima & Cwelle
 
 
Home Mail me