Filozofija Antičke Grčke
Filozofija kao naukaKosmološki periodJonjanska škola (Jonjani)Pitagorejska škola (Pitagorejci)Elejska škola (Elejci)Antropološki periodSofistiSokratSistemski period Platon Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Print Page

GORGIJA

(oko 483-375. god. pne)

Gorgijina nesumnjiva besednička slava i umeće imali su i odgovarajuće filozofsko utemeljenje zasnovano načelom osporavanju saznatljivosti istine. Njegova osnovna teza je: "Ništa ne postoji, a ako postoji, ne bih mogao da shvatim, a ako bih shvatio, ne bih bio u stanju da saopštim drugima."

Ovaj radikalni nihilizam poništava mogućnost postojanja bića, kao i njegovog identiteta sa mišljenjem, uključujući tu i poricanje mogućnosti prenošenja znanja.

Umesto da u nedogled gubimo vreme u traganju za neprotivrečnom istinom, (ne)bićem i ostalim fantastičnim, tj. nemogućim i nedokazivim stvarima, prema Gorgiji, valja nam priznati da je jedina izvesnost relativnost znanja, što opet ne potire mogućnost de se korisno deluje rečima i mislima. Iz toga sledi zaključak da jedino što je važno i moguće jeste sposobnost vladanja ljudima.

Nastavi čitanje na stranici Prodik

   
Design by: Nikola Cvetković      
Content by:
Čopa, Đorić, Mima & Cwelle
 
 
Home Mail me