Filozofija Antičke Grčke
Filozofija kao naukaKosmološki periodJonjanska škola (Jonjani)Pitagorejska škola (Pitagorejci)Elejska škola (Elejci)Antropološki periodSofistiSokratSistemski period Platon Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Print Page

H  I  P  I  J  A 

(oko 400. god. p. n. e. )

Hipija je čuveni polihistor (znalac iz različitih oblasti: od astronomije, matematike, muzike i fizike, do istorije, retorike, književnosti, slikarstva, vajarstva itd.), ali je bio i veliki diplomata. On je jedan od utemeljivača političke nauke.

Njegovo podvajanje onoga što je po prirodi od onoga što je po državnom zakonu, značilo je jasno razlikovanje između zakonitog (običajnog) i pravednog (prirodnog). Time je želeo da pokaže ralativnost svih ljudskih institucija koje nisu ništa drugo do stvar dogovora. Zato državne ustanove najčešće sputavaju ljudsku slobodu. Stvarno obavezni zakoni za sve ljude jesu samo oni nepisani - božanski.

Za razliku od modernih filozofa koji čovekovo prirodno stanje vide kao opšti rat za zadovoljavanje sebičnih interesa, Hipija smatra da je prirodno stanje dobro, te da upravo ono treba da bude orijentir za polise i  njihove zakone. Na osnovu stava o vladavini prirodnih zakona, Hipija će doći i do tvrdnje o jednakosti Helena i varvara. Grci iz klasičnog doba su sve nehelene smatrali zaostalima i nedovoljno obrazovanim

Nastavi čitanje na stranici Sokrat

   
Design by: Nikola Cvetković      
Content by:
Čopa, Đorić, Mima & Cwelle
 
 
Home Mail me