Filozofija Antičke Grčke
Filozofija kao naukaKosmološki periodJonjanska škola (Jonjani)Pitagorejska škola (Pitagorejci)Elejska škola (Elejci)Antropološki periodSofistiSokratSistemski period Platon Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Print Page

Pitagorejska škola

tajna brojeva

Svojim učenjem o matematičko-geometrijskom razlaganju kosmosa na brojeve i brojne odnose pitagorejci su značajno uticali na ukupno Helensko društvo. Oni su bili najuticajniji pretstavnici opštegrčkog shvatanja po kome su geometrija i matematika osnovna oruđa i uzor istinskog znanja.

S tim u vezi, grčki antički duh podrazumeva da je kosmos „pravedno“, što bi značilo „zakonito“ – geometrijski uređen prostor. Istinsko saznanje tog sveta simetričnih i pravilnih oblika, moguće je jedino u onom mišljenju koje je identično svom predmetu.

Zato ljudsko saznanje upravo u matematici i geometriji nalazi sigurne i nedvosmislene orjentire za praktičan, tj. moralan život. S toga ne iznenađuje sto je iznad ulaza u Platonovu akademiju pisalo: „Neka ne ulazi niko ko ne zna geometriju“, dok je sam Platon govorio da „Bog uvek stvara na geometrijski način“.

Nastavi čitanje na stranici Pitagora

   
Design by: Nikola Cvetković      
Content by:
Čopa, Đorić, Mima & Cwelle
 
 
Home Mail me