Filozofija Antičke Grčke
Filozofija kao naukaKosmološki periodJonjanska škola (Jonjani)Pitagorejska škola (Pitagorejci)Elejska škola (Elejci)Antropološki periodSofistiSokratSistemski period Platon Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Print Page

POREKLO I NASTANAK FILOZOFIJE

Filozofija nastaje u staroj Grčkoj na prelasku iz VII u VI vek pre n.e. Nastanak filozofije i nauke počiva na postepenoj prevlasti logosa, razložnog govora, nad mitskom predstavom sveta. Ali, mithos i logos razlikuju se po tome što verodostojnosti mitskih predstava počiva na zajedničkim verovanjima u nekoj zajednici, koja se po pravilu ne dovode u sumnju, a verodostojnost logičkog govora na razumljivim razlozima, koji dozvoljavaju i, čak, zahtevaju uzajamno preispitivanje.

Logos se osamostaljuje i stiče prevlast nad mitom u Grčkoj oko V veka p.n.e. Ovaj preokret u grčkoj kulturi posledica je duboke krize tradicionalnog načina života u grčkim polisima. Ovu promenu prati i promena u organizaciji društvenog života u polisu. On postaje demokratski i kao takav omogućava slobodnu raspravu, javnost razgovora i borbu mišljenja o najvažnijim društvenim problemima.

Koren filozofije nalazi se u samoj brizi čoveka za sopstveni opstanak i potrebi za njegovo osmišljavanje. Upravo je razum najpouzdanije sredstvo ljudskog osmišljavanja sveta. Potreba za filozofijom može se pojaviti u svakoj prilici: kada osetimo zadivljenost i očaranost svetom, kada osetimo čuđenje pred njegovom veličanstvenošću, kada naša radoznalost i znatiželja prevazilaze postojeća objašnjenja ... Nalazimo da razum, odnosno racionalno tumačenje sveta, predstavlja zajedničku nit koja povezuje različite epohe i kulture i prevazilazi njihova ograničenja i osobenosti.

Tako je filozofija, koja je nastala u jednom posebnom - antičkom grčkom svetu, mogla da postane zajednička svojina drugih kultura koje su je kasnije preuzele. Poreklo moderne nauke, tehnologije i politike vezano je za filozofiju. Prema otme, filozofija se nalazi u samom temelju savremene evropske civilizacije, kojoj i sami pripadamo.

Nastavi čitanje na stranici Odnos filozofije i drugih delatnosti

   
Design by: Nikola Cvetković      
Content by:
Čopa, Đorić, Mima & Cwelle
 
 
Home Mail me