Filozofija Antičke Grčke
Filozofija kao naukaKosmološki periodJonjanska škola (Jonjani)Pitagorejska škola (Pitagorejci)Elejska škola (Elejci)Antropološki periodSofistiSokratSistemski period Platon Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Print Page

SOFISTI

Sofisti, plaćeni "učitelji mudrosti", pisci političkih i sudskih beseda, ili kako bismo ih mi danas nazvali: besednici ili retori - ljudi posebno upućeni u veštinu javnog govorenja.

Smisao njihovog podučavanja sastojao se u obrazovanju moćnog državnika, čoveka sposobnog da ubedi druge u ispravnost vlastitog stanovišta. Sofisti nisu puno marili za dokazivanja kosmologa, već su podučavali znanju koje je upravljeno ka sticanju političke moći i osvajanju vlasti, a ne ka tome da se utvrdi šta jeste ili nije pretpostavljena konačna istina.

Iako su zbog te svoje namere izašli na loš glas u kasnijim vremenima, sofiste pre svega valja razumeti kao prve prave prosvetitelje. Oni su insistirali na istini koja se nalazi u domenu saznajnih moći pojedinca, a ne u istorijskom nasleđu koje dolazi iz oblasti religije ili državnih zakona.

Sofisti su prvi tradicionalno razumevanje vrline (arete) definisali kao znanje. Prema sofistima, vrlina se stiče znanjem čime se naglašava izvestan intelektualizam, koji pretpostavlja razboritost, umerenost i samopredavanje idealu, dok se u drugi plan potiskuju raniji čisto fizički sadržaji vrline kao što su snaga tela, zdravlje, rečju - lep izgled.
Prema Platonu, sofista je majstor protivrečja koji se lažno predstavlja za univerzalnog mudraca, on samo oponaša pravo znanje i tako zavarava ljude željne istine.

Nastavi čitanje na stranici Protagora

   
Design by: Nikola Cvetković      
Content by:
Čopa, Đorić, Mima & Cwelle
 
 
Home Mail me